Ta bort träd från tomten

Det finns många anledningar till varför man skulle behöva få bort ett träd, det kan vara sjuk eller dött, skymma sikten, vara i vägen för en utbyggnad, börjat bli fallfärdigt med mera. Hamnar man i en situation då den bästa utvägen är att fälla trädet eller träden kan det vara bra att veta ett par saker först. Låt oss titta närmare på detta.

Till att börja med måste det ju understrykas att man endast får fälla träd som står på sin egen tomt, grannars och kommunens mark är ju naturligtvis inte tillåtet. Men det finns även situationer där man behöver få lov att fälla träd på sin egen tomt. För att försäkra sig om att det är helt lovligt att fälla ett träd är det bäst att kontrollera med bygglovsenheten/stadsbyggnadskontoret, de har information om huruvida det finns en detaljplan för det området man bor i. Är det inte detaljplanerat, eller K-märkt för den delen, så kan man lugnt gå vidare med fällningen.

När det kommer till själva fällningen måste man avgöra om man klara av det själv eller måste anlita någon. Känner man att man klarar av det själv är det bra om man går igenom processen steg för steg för att allt ska vara så säkert som möjligt och att man får trädet att falla i rätt riktning. Föredrar man att anlita något att göra jobbet kan man vända sig till företag som Trädfällning24.

Vill man sedan även bli av med stubben kan man behöva lite större maskineri. Medan det är fullt möjligt att gräva upp en stubbe själv är detta ofta en lång och väldigt mödosam process, vissa trädarters rotsystem går väldigt djupt. Som tur är finns det företag som AMAS från vilka man kan hyra saker som verkligen underlättar denna process.