Starta och lägga ned verksamheten

Att arbeta som entreprenör börjar och slutar alltid vid någon punkt. Allt börjar med att man startar sin egen verksamhet och slutar många gånger med att man pensionerar sig. Men det finns alltid alternativ vid båda dessa skeden och oavsett om man planerar på att starta eller avsluta finns här bra information att hämta.

Rent byråkratiskt är det inte stora skillnader mellan att starta en entreprenadfirma eller någon annan typ av verksamhet. Allt börjar med att man väljer vilken typ av företagsforms man vill driva företaget under. För små firmor är enskilds näringsverksamhet ofta väldigt fördelaktigt och kräver endast en ansökan om F-/FA-skatt. Man behöver inte ens registrera företaget om man inte vill. Gör man dock det får man namnskydd för företaget i det län man registrerat sig.

Det andra vanliga alternativet är att starta firman som ett aktiebolag. Detta är mer komplicerat och kräver att man går igenom ett antal viktiga steg. Det finns många fördelar med att driva firman som ett aktiebolag. Detta inkluderar att få namnskydd i hela Sverige, att bolaget blir en egen juridisk person och det faktum att en del företag föredrar helt enkelt att göra affärer med aktiebolag över enskilda näringsidkare. Tänker man till exempel starta en firma inom skogsindustrin är det nästan omöjligt att få jobb som enskild näringsidkare.

Att sedan avsluta verksamheten när det kommit till det skedet är också något som är bra att vara förberedd för. Har man drivit eget i form av enskild näringsverksamhet behöver man inte göra mycket mer än att skicka in en anmälan om avregistrering. Tänk dock på att sälja företagets tillgångar, avsluta eventuella konton, betala av alla skulder och säga upp alla avtal.

Har man dock drivit ett aktiebolag blir processen genast mer komplicerat igen. Det finns ett flertal alternativ att välja mellan, men de mest vanliga är att antingen likvidera företaget eller helt enkelt sälja det. Likvidation kan vara en ganska lång process, men kan faktiskt påskyndas. Vill man sälja företaget behöver man så klart hitta en köpare, vilket inte alltid är så enkelt. Det är bäst att titta på alla alternativ man har i god tid och välja vilken som fungerar bäst för ens eget företag innan man rusar in i något.