Starta entreprenad

Att starta en entreprenadfirma är det många som funderat över. När man startar egen firma finns det dock väldigt mycket att tänka på, vilket vi tänkte utforska närmare här.

Det första man alltid måste tänka på är hur konkurrensen ser ut i området. Ju fler entreprenadfirmor som finns där man bor desto svårare blir det ju att ta sig in på marknaden. Det betyder inte att det är omöjligt, men man kommer behöva tänka på om man kan erbjuda någon tjänst som ingen annan kan. En del kanske tänker sig att de kan locka till sig kunder genom att vara billigare, men det finns alltid risken att man börjar få lågt ner och sedan har svårt att höja priserna till den nivå man behöver i slutändan.

Kan man konstatera att det finns utrymme för ens företag är det dags att börja tänka på företagsformen. Enskild näringsidkare är ofta det mest passande om man startar helt själv, vilket är vanligt för nya entreprenader. Mer om detta kan man läsa på Bolagsverket.

Det är viktigt att veta att man inte kommer att kunna sköta alla jobb helt själv. Av denna anledning är det bra att titta efter vilka andra företag man kan samarbete med eller köpa in tjänster eller utrustning av. Företag som AMAS kan vara väldigt användbara då man kan hyra specialverktyg från dem när man måste tackla specifika projekt. När man inte behöver något regelbundet är det nästan alltid bättre att hyra eller leasa.

Entreprenader får väldigt mycket jobb från sitt rykte. Det är svårt att skaffa ett bra rykte, men ett dåligt rykte är väldigt enkelt att få. Marknadsföring för entreprenader är därför en något svårknäckt nöt. Det bästa kan helt enkelt vara att be familj, vänner och eventuella tidigare kunder att rekommendera en om de känner någon som är i behov av en entreprenadfirma.