Renovera det gamla huset

Det är inte bara tomten som kan behöva en omgång. Ett äldre hus kan vara värt att ta hand om och bevara, men det betyder inte att man kan hoppa över större renoveringsdelar. 

Stambyte eller inte?

Gamla rör spricker genom corrosion och skadas. De kan också täppas igenom genom uppbyggnad av smuts och fett vilket kan vara svårt att få bort även om man spolar genom systemet. Ett företag kan skicka ned en kamera i rören och se om de är trasiga eller bara igen täppta. Ett stambyte tar tid och kostar väldigt mycket pengar. Ett billigare alternativ är relining. Man spolar genom systemet och tar bort eventuell rostuppbyggnad. Sedan sätter man in nya rör eller "lining" i de gamla rören. Sprickor i de gamla rören lagas med starka bindemedel innan. På så vis behöver man inte förstöra det gamal, vackra kaklet i badrummet och arbetet sker nästan i det tysta. 

Besiktning

Kom ihåg att besikta huset innan du påbörjar några större renoveringar. En del hus kan innebålla asbest, vilket inte är skadligt så länge det inte kommer ut i luften. Så länge kaklet håller sin form är det ofarligt, men krossas kakelplattor eller takplattor med asbets måste man vara försiktig och se till att inte andas in det. 

En besiktningsman kan också se över fuktproblem och det allmänna skicket på huset. Kom dock ihåg att en besiktingsman inte har några förpliktelser. Om något går fel eller sönder i huset, är inte besiktningsmannen lagligt skyldig. 

Behålla den gamla charmen

Ett gammalt hus ska gärna få behålla sin charm och då behöver man använda lite återbrukat material. Man kan köpa gammla dörrar, fönster, handtag, beslag och andra byggmaterial direkt på nätet. Man kan även kontakta snickare och byggfirmor för att få veta vilka äldre tekniker man kan använda för att renovera enligt husets ålder.