Köpa skog

Att köpa en fastighet är ofta ett väldigt stort steg att ta och när detta innefattar jord och skog är det extra viktigt att man tänker sig för noga.

Många fastighetsförmedlare som säljer specifikt för jord och skog har speciell kompetens som låter dem ge rådgivning i många olika frågor. Vanliga frågor folk har när det gäller dessa fastigheter inkluderar latmäteri, skatt, fastighetsbildning, delförsäljning med mera. Allt detta är något man ska kunna fråga sin fastighetsförmedlare och få tydliga svar på innan man använder sig av dem.

Köper man skog blir man automatiskt och per definition näringsidkare. Detta betyder att man kommer att driva sitt skogsbruk i någon typ av företagsform. Är man dock samtidigt anställd komer Skatteverket räkna en som både anställd och egenföretagare. Detta betyder att man varje år ska fylla i en FA-sedel.

En stor anledning till varöfr många ryggar från att köpa skog är på grund av att man har ansvar över skötseln, vilket ju kan innebära en massa extra arbete. Men förvaltningen kan läggas över på professionella skogsbolag, eller fastighetsbolag för den delen. Dock så kommer man aldrig ifrån att behöva ta sig ut i skogen emellanåt.

Det absolut viktigaste i skötseln av skog är att allt man själv, och de eventuella bolag man använder sig av, gör följer skogsvårdslagen. Denna lag tydliggör vilka krav som ställs på en som skogsägare och hur en sådan fastighet får och måste behandlas. Detta kan vara bra att styra med hjälp av en skogsbruksplan. En sådan finns ofta redan när man köper en fastihet, men det kan hända att man måste skapa en ny. Detta är dock något få kan göra själv och det kommer finnas kostnader förknippat med etableringen av en nya plan om man behöver hjälp med detta.