Flytta utomlands

En flytt utomlands är inte bara ett stort beslut som påverkar alla livets aspekter, det är också ett stort jobb att genomföra såvida du inte vill hoppa gränsen med bara en ryggsäck och passet. 

Myndigheter

Det första stora åtagandet är att prata med myndigheterna om dina planer. De behöver veta att du skaffar arbete och folkbokför dig utomlands. Det finns tillfällen då du behöver skatta och deklarera i Sverige fastän du bor i ett annat land. Kolla med Skatteverket och läs på deras hemsida för mer information. Du kan inte längre vara försäkrad i Sverige och förlorar också åtkomst till välfärden i form av barnbidrag och bostadsbidrag. Du behåller dock din pension och ditt körkort. 

Boka flytt

Du kan inte ta med ett helt bohag på flyget, det skulle kosta alldeles för mycket. Istället behöver du kontakta ett transportbolag som kan frakta ned hela ditt bohag till ditt nya hem. Med QPL Transport kan du boka in frakt till Spanien eller Portugal, eftersom transportbolaget är riktat mot vissa rutter blir kostnaden mindre då åker samma rutt flera gånger i månaden. Att boka transport innebär också att hela ditt bohag är försäkrat från att det lämnar din bostad till dess att det är inburet i din nya. 

Regler i nya landet

Om du bestämt dig för att bygga nytt i ett nytt land behöver du sätta dig in i byggreglerna. Hur du får bygga skiljer sig markant från land till land och även vägen till bygglov är olika. Ta kontakt med en byggfirma i landet samt en arkitekt. Var nogrann när du tar referenser och lär dig hur man synar ett företag för att vara säker på att du inte blir lurad. Tänk på att i vissa land kan det faktiskt vara vanligt med förskottsbetalning, något man aldrig rekommenderar i Sverige.